Waarom wordt het Kerkplein heraangelegd?

De heraanleg van het Kerkplein was al opgenomen in Ruimtelijk Structuurplan van Boutersem van 2009 en in de Bouwmeesterscan van 2019.
Het Kerkplein dient sowieso opgebroken te worden voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. De gemeente wenst deze noodzaak ten bate te nemen om ook van het Kerkplein een leefbare en aantrekkelijke ontmoetingsplaats te maken. De gemeente heeft bovendien een voorbeeldfunctie wat betreft vergroenen en dit vormt een mooie aanleiding hiervoor. Een groener Kerkplein laat water infiltreren en koelt ’s nachts af tijdens een hittegolf. Bovendien verbetert dit de biodiversiteit.

Waarom laat de gemeente wel verharding toe op andere locaties (bv. woonprojecten)?

De gemeente dient inzake vergroening in de eerste plaats een goed voorbeeld te geven met haar eigendom, het openbaar domein, waarvan het Kerkplein deel uitmaakt. De aanvragen voor woongelegenheden gebeuren altijd op gronden gelegen in woongebied én privé-eigendom. Ook kan niet miskend worden dat er binnen Vlaanderen en dus ook binnen Boutersem een woonnood is. Om de open ruimte (natuur- en, landbouwgebied) te bewaren en versnippering ervan te vermijden, dient er verdicht te worden in de kernen.

Wat zal er gebeuren met de inrichting van de Dorpsstraat?

Het voorlopige ontwerp voorziet verfraaiing en vergroening van de Dorpsstraat. De huidige verkeerssituatie, eenrichtingsverkeer, blijft momenteel ongewijzigd. De Dorpsstraat wordt geen woonerf.

Kunnen er nog evenementen doorgaan op het plein?

Vanzelfsprekend, in de opdracht van het ontwerpteam staat expliciet dat ze hier rekening mee dienen te houden. Evenementen kunnen in de toekomst, zowel op het gedeelte dat parking wordt, als op de groene zone doorgaan. Rock Baatsem krijgt zo nog meer een ‘festivalgevoel’. Ook de andere evenementen, zoals de rommelmarkt en de kermis, kunnen zeker nog doorgaan. Het ontwerpteam Kollektif – Antea stemt ook regelmatig af met de voornaamste actoren van deze evenementen.

Wat zal er gebeuren met het kerkhof en de kerk?

Een wijziging van het kerkhof en de kerk maakt geen deel uit van de opdracht van het ontwerpteam en van Door en Door. Het is wel de bedoeling om de betonnen kerkhofmuur te vervangen door een lagere en mooiere muur. Het plein en kerkhof worden zo visueel meer verbonden. De gemeentelijke begraafplaatsen en kerkhoven werden al vergroend in 2015.

Wat is de timing van de heraanleg van het Kerkplein en de Dorpsstraat? Waarom nu, zo dicht bij de verkiezingen?

De heraanleg van het Kerkplein en een deel van de Dorpsstraat is een deelproject van ‘Door en Door Boutersem’, het project ‘groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte’. Dit project werd ingediend bij collegebeslissing van 28 september 2021 en het betrof de deelname van de gemeente aan de 1ste projectoproep in het kader van de Blue Deal van Europa, via het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Gemeente Boutersem werd geselecteerd “omwille van de duidelijke visie op het totaalproject, waarbij de ruimte structureel wordt versterkt en een robuuste beekvallei zal worden gerealiseerd met een grote klimaatadaptieve impact”. Dit was een opportuniteit die de gemeente niet kon laten schieten. Europa en Vlaanderen leggen echter wel kwaliteitseisen op én Boutersem heeft een ambassadeursrol, zowel naar haar inwoners als naar andere gemeenten. Om de paar maanden dienen we terug te koppelen met de zogenaamde Kwaliteitskamer. Deze bestaat uit experten uit verschillende domeinen, zowel van bureaus als van de verschillende universiteiten. Voor de subsidies van het Departement Omgeving is de timing zo dat we in 2025 de omgevingsvergunning, een financieel plan, een masterplan en contract met resultaatsverbintenissen dienen voor te leggen. De werken zouden dan ten vroegste in 2026 beginnen.

Waarom maakt de gemeente geld vrij voor dit project?

De heraanleg van het Kerkplein en een deel van de Dorpsstraat is een deelproject van ‘Door en Door Boutersem’, het project ‘groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte’. Een groot deel wordt gesubsidieerd door de Blue Deal van Vlaanderen, met middelen van Europa omdat de gemeente zo’n sterke visie had. De gemeente doet natuurlijk ook een eigen investering, maar de subsidiering was een opportuniteit die de gemeente niet kon laten schieten. Bovendien willen we dat Boutersem meer wordt dan een verzameling van huizen en wegen. Er is een noodzaak aan een aantrekkelijke en leefbare dorpskern. Dit deelproject kan daar een eerste hefboom in zijn. Europa en Vlaanderen leggen echter kwaliteitseisen op én Boutersem heeft een ambassadeursrol zowel naar haar inwoners als naar andere gemeenten. Dit betekent dat men zoveel mogelijk oppervlakte moet proberen te vergroenen. 

Hoeveel parkeerplaatsen blijven er?

Op het Kerkplein blijven 28 standaard parkeerplaatsen en 2 parkeerplaatsen voor personen met een handicap, dus 30 plaatsen in totaal. Momenteel zijn er in totaal 45 parkeerplaatsen, waarvan 6 parkeerplaatsen voor personen met een handicap en 2 met een laadpaal voor elektrische wagens. We gaan dus van 37 naar 28 standaard parkeerplaatsen. We hebben tellingen uitgevoerd en slechts op 2 van 22 momenten stonden er meer dan 20 auto’s geparkeerd. Het klopt wel dat er op piekmomenten gelinkt aan activiteiten in de buurt, soms meer auto’s geparkeerd staan. Verder komt er sowieso een fietsenstalling en mogelijk een laadpunt voor elektrische fietsen. Het aantal parkeerplaatsen in de Dorpsstraat blijft gelijk aan het huidige aantal.